Het referentiebewijs van inclusieve onderneming wordt uitgereikt door Sterpunt Inclusief Ondernemen en de Werkplekarchitecten.
Een inclusieve onderneming zet in op diversiteit en heeft daarbij oog voor het potentieel van elke werknemer. Die diversiteit kan gaan om zichtbare verschillen zoals leeftijd, geslacht, taal…maar even goed om minder zichtbare verschillen zoals scholingsgraad, werkervaring, sociale achtergrond…Iedereen heeft een talent en verdient een kans.
Een inclusieve onderneming vertrekt vanuit de visie dat elk burger op beroepsactieve leeftijd een arbeidsplaats kan vinden die overeenstemt met zijn talenten en zal zich extra inspannen om mensen met drempels tot de arbeidsmarkt aan het werk te stellen.
Het samenwerkingsverband Vlotter verkreeg de titel enkele jaren geleden door jongeren zonder werkervaring stageplaatsen binnen hun jobdoelwit aan te bieden en hun competenties te versterken. Onze maatwerkbedrijven Facilities en Maakbedrijf mogen vanaf heden ook de titel met fierheid dragen omwille van de extra begeleiding die ze bieden aan stagiairs waarbij ze niet enkel competentieversterkend werken maar ook advies verlenen aan de begeleiders (VDAB, GTB,…) van deze deelnemers over hun toekomstmogelijkheden op de arbeidsmarkt. In samenwerking met Groep Intro legden onze maatwerkbedrijven bovendien een positief geëvalueerd taalcoachingtraject af. Anderstalige collega’s kregen daardoor de kans op de werkvloer zelf hun kennis van het Nederlands te oefenen, zowel op vlak van spreektaal op de werkvloer als op vlak van technische termen gelinkt aan de job.